TAVLEN

C.W. ECKERSBERG I HORNE


Den 29 årige Eckersberg malede Horne Kirkes altertavle i 1812  under sin studierejse i Paris. Det er hans første altertavle og han overgik aldrig sig selv med altertavlemaleri, skønt det blev til over 30.

C.W. Eckersberg (1811)

Også kaldet dansk malerkunsts fader...


Efter sin død i 1853 var Eckersberg nærmest opgivet af samtiden. Men efter vi er kommet lidt på afstand af ham og har fået et bedre overblik, ved vi, at han som professor ved kunstakademiet i København forløste dansk malerkunst først i 1800 årene og at hans betydning er svær at overvurdere.


Eckersbergs kunst handles i dag til formuer og det museum han havde så megen glæde over at færdes på i Paris i 1811-12, Louvre, har i dag hele 3 billeder hængende fra hans hånd.

PARIS 1812


Eckersberg boede i Rue de Baune 3, på Hotel Irlande, under hele opholdet i Paris. Det ligger lige ved Seinen og med kig til Louvre.


  • Eckersberg blev meget overrasket over, hvor koldt der kan være i Paris. Denne lille skitse af hans værtinde, der tænder op i en lille lerovn, giver et meget godt praj om, at det ikke kun er i Danmark man kan opleve at se ånden.

ECKERSBERG BESØGTE HORNE KIRKE I 1810


På vej på sin dannelsesrejse i Paris og Rom i 1810-1816, besøgte Eckersberg, sammen med sin rejsefælle Tønnes Christian Bruun de Nergaard, lensgreve Preben Bille Brahe på Hvedholm. Ved den lejlighed fik han set kirken og dens omgivelser og dannet sig et indtryk af opgaven med altertavlen.

SKITSE AF KIRKEN

Eckersberg tegnede under hele rejsen til Paris. I Horne blev det bla. til denne lille tegning af kirken set fra øst. Dengang var hovedindgangen ud til det, der i dag er kirkevej. Dengang Eckersberg gæstede stedet, var der en lille plads og en lille vej, der førte om til nogle gårde nede bagved. Gårdene er væk i dag, det samme er vejen og pladsen.

LIDELSENS ANSIGT

Også hovedet på korbuekrucifikset i kirken noterede han sig. Han bragte det til live i Paris og tilføjede det til altertavlen.

Han brugte det også i nogle af sine senere altertavler og de er, i det omfang de har fået ros, netop blevet rost for det følelsesladede ved hovedet.


© Copyright. Hornepraesten 2019.

Mere end nyttig viden...

Sognepræst

Jesper Hartvig Svärd

Præstegårdsgyden 6, Horne

5600 Faaborg

Jesper Svärd