LYSKORS
OPLEV KÆMPELYSKORSENE VED HORNE RUNDKIRKE
KORSET HAR SIN HELT EGEN FORTÆLLEKRAFT
ONDSKABENS KORS, KRISTI KORS OG GODHEDENS KORS

Ved Horne Rundkirke står 3 kors. De er 5 meter høje og lavet som et konfirmandprojekt i samarbejde med kunstneren Karsten Auerbach til kyndelmissen. De er desværre ikke lavet til at vare evigt. Men de står, heldigvis, lidt endnu.

Vi møder korset alle vegne. Det er nemlig uhyre simpelt. To linjer der skærer hinanden. Alligevel er det i stand til at vække de dybeste følelser i mennesket. Man fascineres eller frastødes. Det er også et magtsymbol over himlen og jorden. Meget få forbliver uberørte.

Symbolet er langt ældre end kristendommen og korsets ender har altid rakt ud i alle retninger for at samle det hele. Himmel og Jord. Fortid og Fremtid. Tid og Sted. Sådan er korset det eviges symbol.

Det findes i vinduer og om halsen på piger og mænd. Det fortæller, at der mening i verden. Den er ikke meningsløs. Det véd de fleste - heldigvis. Alligevel er der tider, hvor den måske føles sådan. Så er korset godt at komme til, så man kan blive "samlet", eller "helet".

Vi bruger det også i de meningsfulde stunder. Når vi hejser flaget og har noget at fejre. Så vejrer korset også over os. Også når vi er døde, samler det os.

Engang var der en dansk kunstner, der forsøgte at opstille en skulpturer i Kina. Styret dengang nægtede den adgang. Måske tænkte man, at den var grim. Det var den måske også. Det kunne have været begrundelsen. Det, den symboliserede, forbigik man fuldstændig i tavshed. Det kunne nemlig forstås som en lammende kritik af styret, for det var nemlig en skamstøtte. Den er der ikke så meget mening i.

Men det er der i et kors, hvor Gud sidder i midten og samler det hele. Eller der hvor kærlighedens hjerte gør det. Selv på ondskabens kors, hvor det er ærkefjenden slangen, den der fik os ud af centrum i sin tid, ud af Paradis. Selv dér samler meningen os på forunderlig vis. Vi véd ikke helt hvordan, men det er mere end nyttig viden.... det er tro..


Eksperimenter selv med et besøg....© Copyright. Hornepraesten 2019.

Mere end nyttig viden...

Sognepræst

Jesper Hartvig Svärd

Præstegårdsgyden 6, Horne

5600 Faaborg

Jesper Svärd