True love

Størst er kærligheden...

 

Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.

 

1. kor 13.13

 

Kærlighed

 

"Kærlighed er den ekstremt vanskelige erkendelse af, at noget andet end en selv er virkeligt"

Iris Murdoch

 

 

Min mormor og morfar levede på overfladen som hund og kat. Det havde de gjort rigtig mange år, inden jeg blev født. Og endnu i en alder på den anden side af 80 år magtede min mormor at knalde ham en i hovedet med en stegepande. Ellers lavede hun hans mad og hentede hans chokolade og tobak hos købmanden. Hun brokkede sig også over deres forhold. Hun påstod, at hvis de havde været af en yngre årgang, var de blevet skilt, sådan som det så småt var begyndt at ske for andre folk i Fakse i slutningen af 1970'erne. Hun kunne også finde på at insinuere, at hun lidt havde taget ham på grund af hans motorcykel engang for længe, længe siden...

 

Da min morfar døde, fik jeg en ny vinkel på kærlighed. Også på menneskeligt brok. Egentlig havde jeg troet, at jeg ville komme hjem til en lettet mormor, men sådan var det selvfølgelig ikke. Hold da helt op! Hun blev aldrig helt menneske igen, hun var skåret midt over.

 

Selvfølgelig har to mennesker, der lever et liv sammen, nogle ønsker, krav og begær i forhold til hinanden. Ønsker i forhold til den anden hører naturligvis med, hvis den anden er ubetinget vigtig, og ønsker kan meget vel udtrykkes som krav, ja ligefrem med en stegepande på den skaldede isse. Det er selvfølgelig en plet på det romantiske billede fra drømmeland, et billede, der kan ligge langt væk fra forholdet i hverdagspraksis. Udenforstående, der ikke kender hverdagen i parforholdet, kan undre sig og spørge: Hvorfor finder du dig i det? Ja, nogen kan, ligesom mormor, spørge sig selv om det, "hvorfor går jeg ikke bare min vej?" Men det er ikke kun idealister, der kan finde på at svare eller handle ud fra "det kan jeg altså ikke" - for det er den anden simpelthen for vigtig til! Det er der ikke megen romantik eller idealisme ved.

 

Kærligheden er ikke alle de følelser, der dukker op i forholdet. Og der kommer mange. Kærlighed er ikke kun følelser. Kærlighed er et forhold. En relation. Forholdet er, at den som du er, formidler at jeg bliver den, jeg er. Kærligheden er ubetinget, og man bliver ikke bare sådan lige færdig med den anden.

 

Mormor var en gammel romantiker, der i den grad blev parteret..

 

 

Ovennævnte tekst er et stykke fra prædiken til 3 søndag efter Hellig tre Konger 2017 i Horne Kirke. Du kan læse prædiken ved at trykke på knappen herunder.